Kotlety mielone z ćwierćnutą prowansalską
Składniki:
500 g mięsa mielonego (polecam z indyka)
1 niezbyt duża bułka pszenna, np. kajzerka
mleko do namoczenia bułki
1 łyżka czerwonego pesto
1 łyżka suszonych ziół prowansalskich
1 jajko
ok. 1/2 łyżeczki soli
pieprz – 10 obrotów młynka
bułka tarta do obtoczenia kotletów
olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Bułkę rwiemy na mniejsze kawałki, wrzucamy do miski i zalewamy mlekiem. Pozostawiamy, żeby bułka dobrze namokła.
Do drugiej miski wkładamy mielone mięso. Dodajemy pesto, zioła prowansalskie, jajko, sól i pieprz.
Bułkę wyciskamy i dodajemy do mięsa (polecam wrzucić ją przed dodaniem do blendera i zemleć prawie na papkę).
Wszystko razem dokładnie wyrabiamy ręką lub łyżką do otrzymania jednolitej masy.
Następnie nabieramy jednakowe części masy mięsnej, na przykład łyżką i formujemy z nich kotlety.
Każdego obtaczamy w bułce tartej.
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy nasze kotlety z obu stron.
Jeśli nam się nie spieszy, a także dla lepszego smaku, polecam włożyć już usmażone kotlety do naczynia żaroodpornego z pokrywką i wstawić je do piekarnika rozgrzanego do 70 st. na 15-20 minut.
Gotowe kotlety pochłaniamy z ulubionymi dodatkami (ziemniaki + zasmażane buraczki).