Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem i pieczarkami
Składniki:
ok. 1,4 kg ziemniaków
500g piersi z kurczaka
Przyprawa do kurczaka (opcjonalnie)
ok. 250g pieczarek pokrojonych w niezbyt drobne kawałki
300 ml śmietany 12%
2 cebule pokrojone w ćwierćtalarki
2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
2 jajka
ok. 200g startego żółtego sera (używam po połowie Chedar i Gruyère)
1 łyżeczka ziół prowansalskich
sól
pieprz
6 łyżek oliwy z oliwek.
Sposób przygotowania:
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie tak, aby pozostały leciutko twarde.
Odcedzamy, studzimy i kroimy w plastry grubości 7-10 mm :).
Pierś drobiową kroimy w drobną kostkę, dodajemy 1-1,5 łyżeczki przyprawy do kurczaka i podsmażamy
na dwóch łyżkach oliwy na dużym ogniu przez około 5-6 minut regularnie mieszając.
Wyrzucamy podsmażonego kurczaka do miseczki, wycieramy ręcznikiem papierowym patelnię,
wlewamy na nią 2 łyżki oliwy i podsmażamy cebulę.
Kiedy się zeszkli dodajemy czosnek.
Smażymy razem chwilkę i teraz dokładamy pieczarki.
Wszystko razem dusimy pod przykryciem około 10 minut, odkrywamy i odparowujemy nagromadzone soki.
W miseczce mieszamy jajka, śmietanę, starty ser (ja go rozdrabniam w blenderze), obfitą szczyptę soli,
szczyptę pieprzu i zioła prowansalskie.
Na dno naczynia, w którym będziemy piec zapiekankę wlewamy 2 łyżki oliwy i rozprowadzamy ja po całym dnie.
Układamy w naczyniu pierwszą warstwę z ziemniaków, następnie dodajemy około połowy duszonej cebuli
z pieczarkami, połowę usmażonej piersi z kurczaka i wszystko pokrywamy ok. 1/3 sosu śmietanowo-serowego.
Następnie układamy kolejną warstwę plastrów ziemniaków, pozostałą część cebuli z pieczarkami i pozostałą część kurczaka. Wszystko pokrywamy pozostałym sosem serowo-śmietanowym.
Wstawiamy naczynie do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i zapiekamy przez 30 minut.
Wyjmujemy i zjadamy! 🙂