Krupnik z kaszą jęczmienną
Składniki:
2 marchewki
1 nieduży korzeń pietruszki
połowa białej części pora
kawałek selera (ok. 2,5 x 2,5 x 2,5 cm)
3 ziarna ziela angielskiego
2 kostki bulionu warzywnego
2 średnie ziemniaki
100 g kaszy jęczmiennej, drobnej
szczypta pieprzu
1 łyżka posiekanego świeżego koperku lub 1 łyżeczka suszonego
Sposób przygotowania:
Marchewkę i pietruszkę kroimy w słupki albo talarki. Jak kto lubi.
Kaszę jęczmienną (ja używam kaszy w woreczkach) wysypujemy na sitko i przepłukujemy zimna wodą.
Ziemniaki kroimy w kostkę, wkładamy do miseczki zalewamy wodą i przelewamy, aż woda w miseczce
z ziemniakami będzie czysta.
Do garnka wlewamy 2 litry wody. Zagotowujemy.
Dodajemy ziarna ziela angielskiego i kostki bulionowe.
Następnie wrzucamy pokrojoną marchewkę, pokrojony korzeń pietruszki, pora i kawałek selera.
Gotujemy wszystko około 15 minut.
Po tym czasie dodajemy przepłukaną kaszę.
Gotujemy około 10 minut i dodajemy pokrojone i wypłukane ziemniaki.
Dorzucamy szczyptę pieprzu i całość gotujemy przez kolejne ok. 15 minut, do czasu, aż ziemniaki będą miękkie.
A jak są już miękkie gasimy ogień i zupka gotowa.
Jeśli używamy suszonego koperku to dodajemy go 2-3 minuty przed końcem gotowania.
Jeśli mamy świeży koperek wsypujemy go po zakończeniu gotowania.