Zupa cebulowa
Składniki:
0,5 kg cebuli
0,5 litra bulionu warzywnego
0,5 szklanki białego, wytrawnego wina
starty ser Gruyère lub ementaler
2 łyżki masła
0,75 – 1 łyżeczki suszonego tymianku
szczypta czarnego, mielonego pieprzu
bagietka
Sposób przygotowania:
Cebulę kroimy w ćwierćtalarki.
W garnku rozpuszczamy masło i dodajemy pokrojoną cebulę, którą podsmażamy przez kilka minut.
Następnie przykrywamy garnek i dusimy cebulę przez około 30 minut na wolnym ogniu, mieszając
od czasu do czasu.
Około 10 minut przed końcem duszenia dodajemy suszony tymianek.
Po półgodzinnym duszeniu dodajemy pół szklanki wina, zwiększamy nieco ogień i gotujemy bez przykrycia
do odparowania wina.
Dolewamy bulion warzywny, dodajemy szczyptę pieprzu, przykrywamy i gotujemy wszystko przez kolejne
20 minut.
W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 200 st., bagietkę kroimy na dość grube kromki, posypujemy je startym serem i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Opiekamy kromki bagietki aż ser się dobrze rozpuści
i zrumieni.
Ugotowaną zupę można zmiksować, częściowo zmiksować lub pozostawić jak jest (preferuję ostatnie rozwiązanie).
Zupę cebulową nalewamy do talerzy i do każdego wkładamy zapieczone kromki bagietki z serem.
Kto ma więcej czasu i ambicji nalewa zupę do miseczek żaroodpornych, wkłada kromkę niezapieczonej bagietki
do zupy, całość posypuje tartym serem i zapieka wszystko w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni aż ser zacznie tworzyć bąbelki.