Prosty sos marinara

Prosty sos marinara

Składniki

3 łyżki oliwy z oliwek
1 średniej wielkości marchewka
1 łodyga selera naciowego
2 ząbki czosnku
1 średniej wielkości cebula
1/4 czerwonej papryki
2 puszki krojonych pomidorów po 400g
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1/2 łyżeczki cukru (lub cukru trzcinowego)
1 łyżeczka soli
1/4 łyżeczki czarnego, mielonego pieprzu
1 łyżka suszonej bazylii
1 łyżka suszonej natki pietruszki
1 łyżeczka suszonego oregano
1/8 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
2 liście laurowe

Sposób przygotowania

Pokrój warzywa na mniejsze kawałki i wrzuć je do blendera.
Zmiksuj tak, jakby były starte na grubej tartce.
Rozgrzej oliwę w garnku i wrzuć zmiksowane warzywa. Podsmażaj około 10 minut okazjonalnie mieszając.
Dodaj przecier pomidorowy i rozprowadź go dokładnie w warzywach mieszając.
Dodaj 2 puszki krojonych pomidorów.
Dosyp przyprawy: cukier, sól, pieprz, bazylię, natkę pietruszki, oregano, gałkę muszkatołową i liście laurowe.
Wymieszaj wszystko dokładnie i gotuj pod przykryciem przez 45 do 60 minut.
Jeśli wolisz bardziej gęste sosy, możesz wcześniej zdjąć pokrywkę i pozwolić mu odparować.
Wyjmujemy liście laurowe z sosu i praktycznie gotowe.
Osobiście wolę jednak dodatkowo jeszcze sos po ugotowaniu zmiksować.
Zmienia mu się przez to kolor i smak. Wybór należy do Ciebie.
I mamy doskonały sos do makaronu, ale możesz go użyć też do pizzy czy do czego Ci tam wyobraźnia podpowie.











Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *