Zupa cebulowa z ziemniakami
Składniki
1 kg cebuli
0,6 kg ziemniaków
1 mała puszka kukurydzy
2 łyżki słodkiej papryki w proszku
3 ząbki czosnku
50g masła
2 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
500 ml bulionu warzywnego
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
Sposób przygotowania
Cebulę kroimy w piórka (wzdłuż, nie w poprzek). W garnku rozgrzewamy masło i wrzucamy cebulę. Podsmażamy do zeszklenia. Dodajemy paprykę, ziele angielskie, pieprz, liście laurowe. Dalej podsmażamy wszystko na małym ogniu przez kolejne 20-30 min. często mieszając. Dodajemy bulion warzywny. Zagotowujemy. Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, kukurydzę i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Solimy i pieprzymy do smaku.
Gotujemy na wolnym ogniu, pod przykryciem, do miękkości ziemniaków.
Podajemy z pieczywem, np. z tym.
Smacznego!