Kotleciki drobiowe – troszeczkę inaczej
Składniki:
0,4 kg piersi z kurczaka lub polędwiczek drobiowych
5 pieczarek
5 pomidorów suszonych
1 szalotka lub mała cebulka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
40 g tartego parmezanu, ewentualnie grana padano
2 jajka
1/2 łyżeczki bazylii
1/2 łyżeczki oregano
1/2 łyżeczki czosnku granulowanego lub suszonego
1/3 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
Sposób przygotowania:
Piersi z kurczaka kroimy w kostkę ok. 1 cm.
Pieczarki obieramy, drobno kroimy i podsmażamy na oliwie około 5 minut.
Suszone pomidory i cebulkę drobno siekamy.
Jajka roztrzepujemy, dodajemy mąkę ziemniaczaną, sól, pieprz, oregano, bazylię i czosnek.
Pokrojone piersi i lekko wystudzone, podsmażone pieczarki dodajemy do mieszanki jajek z maką i przyprawami. Wszystko dokładnie mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy oliwę. Nakładamy łyżką otrzymaną masę na patelnię formując kotleciki.
Smażymy 4-5 minuty z każdej strony. Do tego ziemniaki w dowolnej formie (z wody, pieczone, frytki), suróweczka lub jakaś zimowa sałatka i jest pysznie 🙂