Bułki pszenne z przedziałkiem
Składniki
- 500 g mąki
- 150 ml ciepłego mleka
- 130 ml ciepłej wody
- 15 g świeżych drożdży
- 1 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- 30g stopionego masła
Sposób przygotowania
Z ciepłego mleka, drożdży, cukru i łyżki mąki zrób zaczyn i odstaw go w ciepłe miejsce na 10 minut.
Do mąki dodaj zaczyn, wodę, sól i wyrabiając stopniowo dodawaj roztopione masło.
Wyrabiaj ciasto aż będzie elastyczne i gładkie.
Wyrobione ciasto odstaw przykryte folią spożywczą, do wyrośnięcia na 1 godzinę.
Po tym czasie wyjmij ciasto z miski, chwilę powyrabiaj i podziel je na równe porcje.
Uformuj kulki z ciasta i układaj je zlepieniami do dołu, na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Tak przygotowane bułki odstaw do podrośnięcia na 30 minut, najlepiej umieszczając blachę w reklamówce, co uchroni ciasto przed wysychaniem.
Po 30 minutach każdą kulkę lekko spłaszcz i przez środek, z pomocą tępej strony noża, zrób wgłębienie, jakby nacinając bułeczki prawie do spodu.
Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 20 minut lub do czasu, aż zrobią się zrumienią.
Po upieczeniu wystudź bułki na kratce.