Burger z indyka
Składniki
- 500 g mielonego mięsa z indyka
- 1 jajko, ubite
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 1 łyżka sosu Worcestershire
- 2 łyżki świeżej, posiekanej natki pietruszki
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
- olej do smażenia
- bułki hamburgerowe
Co poniżej to opcjonalnie
- liście sałaty
- pomidory pokrojone w plastry
- ogórek kiszony pokrojony w plastry
- cebula pokrojona w talarki
- musztarda
- ketchup
Sposób przygotowania
W misce wymieszaj dokładnie mielone mięso z indyka, jajko, czosnek, sos Worcestershire i natkę pietruszki. Następnie dopraw odrobiną soli i pieprzem.
Z mieszanki uformuj cztery płaskie burgery (osoby, które wolą cieńsze burgery, mogą ich uformować nawet osiem). Na patelni rozgrzej olej na średnim ogniu. Połóż burgery na rozgrzany olej i smaż około 5 minut z każdej strony (cieńsze burgery 3-4 minuty). Usmażone burgery załaduj w bułkę (najlepiej podpieczoną chwilę w piekarniku lub opiekaczu), dodaj ulubione dodatki i już 🙂