Chleb pszenny I
Składniki
- 500 g mąki pszennej typ 650
- 1 kopiasta łyżeczka soli
- 11/3 łyżeczki suszonych drożdży
- 375 ml ciepłej wody
Sposób przygotowania
Chleb zaczynamy przyrządzać ok. 18 godzin przed pieczeniem.
Wszystkie składniki wrzucamy/wlewamy do miski i mieszamy łyżką do otrzymania w miarę jednolitej masy.
Miskę z zawartością przykrywamy folią albo wkładamy do reklamówki i zostawiamy na 18 godzin.
Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik góra-dół bez termoobiegu do 200 oC.
W piekarniku umieszczamy naczynie lub blachę, na której będziemy piekli chleb. Wkładamy też na dno piekarnika foremkę lub blaszkę wypełnioną około szklanką wody. Dzięki temu chleb zostanie umieszczony na gorącym podłożu, a w piekarniku wytworzy się tzw. kąpiel wodna, czyli zaparujemy piekarnik.
Stolnicę, stół, albo dużą deskę oprószamy mąką.
Na tak przygotowane podłoże wyrzucamy z miski przygotowane wcześniej ciasto. Będzie się bardzo kleiło, dlatego miejsce pracy trzeba dokładnie oprószyć mąką.
Ręce również zanurzamy w mące, łapiemy jeden koniec ciasta, unosimy go do góry i składamy na pół. Łapiemy podobnie za sąsiedni bok, unosimy go do góry i ponownie składamy ciasto na pół. I tak dalej, składamy w ten sposób ciasto co najmniej 4 razy, ale można 6 i 8 razy. W ten sposób ciasto będzie lepiej napowietrzone.
Nie ugniatamy ciasta, nie ściskamy.
Po kilkukrotnym złożeniu, zawijamy miejsce złączenia pod spód i delikatnie, ale stanowczo formujemy okrągły bochenek.
Rozgrzaną foremkę wyjmujemy z piekarnika nie zapominając, że jest gorąca i umieszczamy w niej nasz bochenek złączeniem do dołu.
Ostrym nożem wykonujemy 2-3 nacięcia i wkładamy foremkę z ciastem do zaparowanego piekarnika. Wodę zostawiamy w piekarniku na cały czas pieczenia.
Pieczemy około 60 minut.
Po tym czasie można wyjąć chleb i opukać go od spodu. Jeśli wydaje wyraźny głuchy odgłos to znak, że jest dobrze upieczony, jeśli nie – wkładamy go z powrotem na 5-10 minut.
Upieczony chleb studzimy na kratce.