Cebularze
Ciasto:
- 450 g mąki pszennej
- paczuszka (7-8g) suchych drożdży
- 230 ml letniej wody
- 1 jajko
- 1 łyżka cukru
- 60 g masła, roztopionego
- 1 łyżeczka soli
Dodatkowo:
- 1 roztrzepane jajko
- 5 mniejszych cebul
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżeczka soli
Nadzienie przygotowujemy kilka godzin wcześniej. Cztery obrane cebule kroimy w grubszą kosteczkę i wrzucamy do wrzącej wody na kilkanaście sekund. Później ją odcedzamy, mieszamy z 3 łyżkami oleju, a także łyżeczką soli i makiem (ok. 2-3 łyżki). Mieszamy i przekładamy do słoika. Zakręcamy słoik dopiero jak całość wystygnie. Wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny.
Do większej miski wsypujemy przesianą mąkę, roztopione i przestudzone masło (60g), jajko, 180 ml letniej wody, płaską łyżkę soli oraz wyrośnięty rozczyn. Całość wyrabiamy za pomocą robota kuchennego (z końcówką – hakiem do ciast drożdżowych) lub zagniatamy ręcznie. Gdy ciasto będzie już elastyczne (ja ok. 10 minut wyrabiałam w robocie kuchennym) to przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na minimum 60 minut do wyrośnięcia.
Ciasto w tym czasie powinno podwoić swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto zagniatamy jeszcze raz i dzielimy je na 10-12 równych kawałków. Każdy rozwałkowujemy na grubość ok 1 cm (ich średnica powinna wynosić ok 15 cm) i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na środku każdego placka robimy np za pomocą spodu od szklanki lekkie wgłębienie i nakładamy równomiernie cebulowe nadzienie. Odstawiamy je jeszcze na około 10 minut do lekkiego podrośnięcia. Brzegi każdego cebularza smarujemy roztrzepanym jajkiem.
Cebularze wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 20 minut w temp. 190 stopni C do uzyskania złotego koloru.