Kurczak w śmietance z pieczarkami i porami
Składniki:
400 g piersi z kurczaka
350 g pieczarek
1 duży por
150 ml białego wina
pół pęczka natki pietruszki
300 ml śmietany 12%
oliwa
pół cytryny
sól
pieprz
Sposób przygotowania:
Białą część dużego pora przekrój wzdłuż i każdą połówkę jeszcze raz wzdłuż, a następnie pokrój drobno
w poprzek (ok. 4-5 mm)
Pieczarki obierz i pokrój w plasterki.
Natkę pietruszki drobno posiekaj
Pierś kurczaka pokrój w kawałki ok. 0,5 cm x 4-5 cm (podobne do najmniejszego palca u ręki).
Na dużej patelni rozgrzej oliwę, wrzuć pora, dodaj wino i około 100 ml wody.
Dodaj 2-3 szczypty soli i oprósz wszystko świeżo zmielonym pieprzem. Przykryj i duś ok 5 minut.
Po tym czasie dodaj pokrojoną pierś kurczaka, pieczarki, ok. 3/4 posiekanej pietruszki i śmietanę.
Wszystko wymieszaj, doprowadź do wrzenia i duś pod niezbyt szczelnym przykryciem przez następne 10 minut. Po tym czasie dodaj sok wyciśnięty z połówki cytryny, wymieszaj i pogotuj jeszcze 2-3 minuty.
Na talerze nałóż ryż (dla tej porcji potrawy potrzeba ok 300 g ryżu – dla 4-5 osób), polej kurczakiem w śmietanie, którego właśnie przygotowaliśmy i posyp wszystko pozostałą, posiekaną natką pietruszki.