Makaron w śmietanie z szynką i brokułami

Makaron w śmietanie z szynką i brokułami

Składniki:

1 brokuł (ok. 500g)
15 dkg szynki pokrojonej w plasterki
200 ml śmietany 12%
40 g startego parmezanu lub grana padano
2 łyżki oliwy z oliwek do smażenia
ulubiony makaron (np. kokardki lub fettuccine) 100g na osobę
świeżo mielony czarny pieprz

Sposób przygotowania:

Brokuły dzielimy na małe różyczki
Plasterki szynki kroimy na kawałeczki ok 1,5 x 3 cm
W garnku zagotowujemy wodę i wrzucamy makaron (300-400g) i gotujemy przez czas określony na opakowaniu.
Ok. 3 minuty przed końcem gotowania makaronu wrzucamy do niego brokuły i gotujemy je razem.
W czasie kiedy gotuje się makaron rozgrzewamy na patelni oliwę, wrzucamy pokrojoną szynkę i intensywnie ją podsmażamy do mocnego zrumienienia.
Następnie dodajemy do szynki śmietanę, zmniejszamy ogień, mieszamy wszystko i podsmażamy przez kilka minut.
Tuż przed zakończeniem gotowania makaronu dodajemy na patelnię starty ser.
Wszystko dokładnie mieszamy aż do roztopienia sera.
Odcedzamy makaron z brokułami (nie przelewamy wodą!) i dodajemy je na patelnię.
Ciągle podgrzewając na średnim ogniu wszystko dokładnie mieszamy tak, żeby sos obtoczył dokładnie makaron
i brokuły.
Gotowe. Podajemy oprószone świeżo mielonym czarnym pieprzem.



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *