Prosty indyk curry
Składniki:
ok. 600g piersi z indyka (szczególnie polecam polędwiczki indycze)
ok. 300 ml gęstego jogurtu (np. jogurt typu greckiego light)
100 ml śmietany 12%
3-4 łyżeczki curry
1 łyżeczka papryki mielonej, ostrej
1 cebula
1 ząbek czosnku
sól
pieprz
3 łyżki oliwy z oliwek do smażenia
Sposób przygotowania:
Piersi z indyka oczyszczamy z błonek i ścięgien, kroimy w kawałki średniej wielkości (3cm x 3cm).
Cebulę kroimy w drobniutką kostkę, czosnek siekamy.
Jogurt (przed otwarciem dobrze jest energicznie powstrząsać co zmienia jego konsystencję na idealnie kremową
i ma też wpływ na smak) mieszamy z curry, papryką, szczyptą pieprzu i szczyptą soli.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy na nią cebulę i podsmażamy ją aż się wyraźnie zeszkli.
Dodajemy czosnek do cebuli. Chwilę razem smażymy.
Następnie dorzucamy na patelnię mięso z indyka, zalewamy jogurtem z przyprawami i dokładnie wszystko mieszamy.
Doprowadzamy do wrzenia i pod przykryciem, na wolnym ogniu dusimy, wszystko razem około godziny,
aż mięso stanie się wyraźnie kruche i miękkie.
Dodajemy śmietanę, dokładnie mieszamy, podgotowujemy chwilę bez przykrycia (jeśli sos jest zbyt wodnisty możemy pogotować dłużej, żeby go zredukować) i serwujemy. Oczywiście najlepiej z ryżem.