Soczyste, pieczone polędwiczki wieprzowe

Soczyste, pieczone polędwiczki wieprzowe

Składniki:

2 polędwiczki wieprzowe

Marynata:

2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki ketchupu
3 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
3-4 łyżki oliwy

Sposób przygotowania:

Składniki marynaty mieszamy ze sobą pamiętając o przecisnięciu czosnku przez praskę.
Polędwiczki płuczemy, osuszamy, usuwamy błonki i powięzie (pozostawianie powięzi w mięsie istotnie pogarsza jego końcowy smak). Następnie nacieramy je marynatą, umieszczamy w zamkniętym lub przykrytym naczyniu
i wstawiamy do lodówki minimum na 2 godziny, najlepiej na całą noc a nawet na 24 godziny.
Przed przystąpieniem do ostatecznego przygotowania nagrzewamy piekarnik do 200°C.
Na patelnię wlewamy łyżkę oliwy i obsmażamy polędwiczki z wszystkich stron na dużym ogniu przez 2-3 minuty. Tak przygotowane polędwiczki wkładamy do naczynia żaroodpornego i umieszczamy je w gorącym piekarniku. Pieczemy 17 minut bez przykrycia. Następnie wyjmujemy naczynie z piekarnika, przykrywamy i owijamy grubym ręcznikiem kuchennym lub kocem na 5 minut. Osobiście preferuję kocyk.
Po 5 minutach odwijamy, odkrywamy, kroimy polędwiczki na kawałki ok. 4-5 cm i serwujemy z ulubionymi dodatkami.

Zdjęcie wykonano już w trakcie rozkoszowania się polędwiczkami, proszę o wybaczenie 🙂



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *