Drobiowy Stroganow
Składniki
1 cały filet z kurczaka
300 g pieczarek
1 cebula
1 łyżka oliwy
30g masła
0,5 litra bulionu warzywnego
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżka słodkiej papryki w proszku
1/3 łyżeczki ostrej papryki
sól
pieprz
1/2 łyżki mąki
Sposób przygotowania
Cebulę kroimy w piórka. W garnku rozgrzewamy 15g masła i 1 łyżkę oliwy. Dodajemy cebulę i podsmażamy do zeszklenia regularnie mieszając.
Pierś kurczaka kroimy w paski i dodajemy do garnka. Doprawiamy solą i pieprzem. Podsmażamy wszystko ok. 5 minut.
Pieczarki kroimy na plasterki i dodajemy do garnka. Dalej smażymy przez kolejne 5 minut regularnie mieszając.
Dodajemy paprykę słodką i ostrą.
Wlewamy bulion warzywny.
Dodajemy koncentrat pomidorowy, wszystko mieszamy i zagotowujemy. Następnie gotujemy pod przykryciem przez 10 minut.
Mąkę podsmażamy na patelni mieszając drewnianą szpatułką. Gdy zacznie brązowieć dodajemy 15g masła, mieszamy i zasmażamy do „bąbelkowania”. Dodajemy zawartość patelni do garnka intensywnie mieszając.
Zagotowujemy i gotujemy 2-3 minuty.
Podajemy z pieczywem.
Smacznego!