Chłodnik litewski
Składniki
2 pęczki botwinki z większymi buraczkami
1 litr bulionu warzywnego
800 g kefiru lub zsiadłego mleka
400 g gęstej śmietany 18%
3 łyżki posiekanego szczypiorku
3 łyżki posiekanego koperku
1 ząbek czosnku
2 łyżeczki octu (najlepiej owocowego)
sól i pieprz
jajka ugotowane na twardo, do podania
Sposób przygotowania
Botwinkę dokładnie myjemy.
Buraczki odcinamy i je obieramy.
Buraczki i łodyżki siekamy w drobną kosteczkę.
Liście również siekamy.
Zagotowujemy bulion, dodajemy do niego posiekane buraczki i łodyżki.
Gotujemy pod przykryciem przez ok. 10 minut, na umiarkowanym ogniu.
Następnie dodajemy posiekane liście i gotujemy pod przykryciem przez kolejne 5 minut.
Zestawiamy z ognia i studzimy nasz wywar.
Po ostudzeniu dodajemy kefir, śmietanę, posiekany szczypiorek i koperek.
Dodajemy starty na tarce czosnek, ocet, sól i pieprz.
Wszystko dokładnie mieszamy i chłodzimy w lodówce.
Podajemy z ugotowanymi na twardo jajkami. Ewentualnie dodatkowo posypujemy posiekanym koperkiem.
I już…smacznego!