Chleb tostowy I
Składniki
- 20 g świeżych drożdży
- 20 g cukru
- 30 g roztopionego masła
- 500 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 300 g ciepłej wody
Sposób przygotowania
Do miski wlej ciepłą wodę, dodaj drożdże, cukier i roztopione masło.
Wymieszaj wszystko dokładnie.
Teraz dodaj mąkę i sól.
Wyrabiaj ciasto. Powinno być wolne, lekko klejące się do rąk. Jeśli będzie zbyt wolne dodaj mąki.
Wyrobione ciasto odstaw w dużej misce w ciepłe miejsce, przykryte folią, do wyrośnięcia na 30 minut.
Po tym czasie wyłóż ciasto na lekko oprószony mąką blat/stolnicę/deskę.
Uformuj placek wielkości ok 30 x 40 cm.
Zwiń jak roladę wzdłuż krótszego boku. Lekko podwiń szczyty uformowanego bochenka pod spód i przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia formy keksowej zwinięciem na dół.
Odstaw w ciepłe miejsce do drugiego wyrośnięcia na około 30 minut – do podwojenia objętości. Najlepiej umieścić ciasto w reklamówce, co uchroni je przed wysychaniem.
Piecz w 180 stopniach przez 30 minut.
Gotowe 🙂 Taki domowy chleb tostowy wymaga trochę dłuższego opiekania w tosterze niż te gnioty ze sklepu 😛