Kajzerki
Składniki
- 180g wody (gram, nie ml)
- 180g mleka (gram, nie ml)
- 10g cukru
- 25g drożdży
- 640g mąki pszennej
- 20g mąki ziemniaczanej
- 40g oleju
- 10g soli
- 1 jajko do posmarowania
Sposób przygotowania
Drożdże, mleko, wodę, cukier wymieszaj w misce.
Dodaj mąkę, olej i sól.
Wyrabiaj ciasto aż będzie gładkie, sprężyste i nie będzie przywierać do rąk.
Ciasto odstaw do wyrośnięcia w misce przykrytej folią, na około 50 minut.
Wyłóż ciasto na stolnicę/deskę. Podziel je na części ok 100g na porcję, co da 11 bułeczek.
Uformuj kajzerki tworząc wałek ciasta długości 30 – 40 cm z oddzielonej porcji i zawijając go jak na zdjęciach poniżej.
Pozostaw do ponownego wyrośnięcia pod przykryciem na 30 minut. Najlepiej umieścić blachę z bułeczkami w reklamówce, co uchroni je przed wysychaniem.
Po tym czasie posmaruj bułeczki roztrzepanym jajkiem.
Wstaw je do zimnego piekarnika, nastaw temperaturę na 190 stopni i piecz 30 minut.
Gotowe 🙂