Barszcz ukraiński
Składniki
- 500g buraczków ćwikłowych
- 1 szklanka fasoli
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 cebula
- 1/4 niewielkiej główki kapusty
- 1 ząbek czosnku
- 25 g masła
- 2 kostki bulionu warzywnego
- 2 listki laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki mielonego, czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 100 g śmietany
Sposób przygotowania
Fasolę namocz dzień wcześniej.
Buraczki umyj i ugotuj bez obierania, po wystudzeniu obierz je i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Zanim weźmiesz się za przygotowanie barszczu, ugotuj i odcedź fasolę.
Następnie pokrój cebulę w drobną kostkę.
Marchewkę i pietruszkę pokrój w 2-3 cm słupki.
Ząbek czosnku obierz i pokrój w plasterki.
Kapustę poszatkuj niezbyt drobno.
Do 4-5 litrowego garnka wlej 2,5 litra wody i ją zagotuj.
Do gotującej wody dodaj 2 kostki bulionu warzywnego, liście laurowe i ziele angielski oraz 1/2 łyżeczki soli. Wrzuć też poszatkowaną kapustę.
Gotuj wszystko na wolnym ogniu.
W tym czasie rozpuść na patelni masło i zeszklij na nim cebulę.
Następnie dodaj do cebuli pokrojoną w słupki marchewkę i pietruszkę.
Podsmażaj wszystko, od czasu do czasu mieszając, przez 5 minut. Po tym czasie dodaj starte buraczki i czosnek. Duś wszystko pod przykryciem 30 minut.
Następnie wrzuć warzywa i ugotowaną wcześniej fasolę do garnka z gotującym się bulionem z kapustą.
Gotuj wszystko do miękkości marchewki.
Pod koniec gotowania dodaj łyżkę octu balsamicznego i łyżeczkę koncentratu pomidorowego. Przypraw mielonym czarnym pieprzem.
Ugotowaną zupę zapraw śmietaną.
No i gotowe 🙂