Jajko sadzone w papryce
Składniki:
- Jajka (tyle ile chcesz mieć porcji)
- Owoc papryki
- Cebula
- Szynka (opcjonalnie)
- Żółty ser (opcjonalnie)
- Sól
Przygotowanie:
Paprykę pokrój w poprzek na krążki tym grubsze im więcej składników chcesz użyć tj. cebula, szynka, etc. Oczyść krążki z pozostałości gniazd nasiennych.
Cebulę pokrój w talarki.
Na patelni rozgrzej olej.
Połóż na patelni krążki papryki i w każdy krążek włóż talarek cebuli oraz, jeśli chcesz, kawałek szynki.
Podsmażaj przez kilka minut.
Następnie do każdego krążka papryki wbij jajko. Przypraw solą. Możesz też posypać jajka tartym serem, albo położyć na nie plasterek sera.
Przykryj patelnię pokrywką i smaż do osiągnięcia ulubionej postaci jajka (mniej lub bardzie wolne białko i żółtko).
I gotowe. Możesz podać np. na toście.