Buła
Składniki:
- Mąka pszenna 600g
- 350 ml ciepłej wody
- 10g suszonych drożdży (trochę więcej niż jedna paczuszka)
- 1 łyżeczka soli
- 30 ml oliwy + oliwa do wysmarowania miski
Przygotowanie:
Mąkę wsyp do miski i wymieszaj w łyżeczką soli.
Zrób wgłębienie i wlej w nie ciepłą wodę.
Następnie dodaj oliwę i drożdże.
Łyżką wymieszaj wszystko we wgłębieniu w mące.
Dalej możesz wyrabiać ciasto zagarniając stopniowo mąkę albo użyć do tego robota.
Wyrobione ciasto powinno być gładkie, sprężyste, lekko klejące.
Wysmaruj miskę obficie oliwą i włóż do niej kulę wyrobionego ciasta. Przykryj i pozostaw do wrośnięcia w ciepłym miejscu na godzinę.
Po godzinie odpowietrz wyrośnięte ciasto przed wyjęciem go z miski zagniatając jego brzegi do środka.
Następnie wyjmij ciasto na stolnicę i pozagniataj go składając wzdłuż jednej osi. Uformuj pobieżnie wałek z ciasta i podziel je na trzy równe części.
Zawijając brzegi uformuj trzy kule ciasta.
Teraz rozpłaszcz kulę na stolnicy i rozwałkuj, albo porozciągaj rękami na placek średnicy 25-30 cm.
Następnie zwiń otrzymany placek ciasta w rulon. Zawiń brzegi i zlep łączenie tworząc coś w rodzaju wałka i ułóż go złączeniem do dołu na blasze wyścielonej papierem do pieczenia.
Tak ułożone ciasto rozpłaszcz stanowczo, ale i delikatnie ręką.
Podobnie zrób z dwiema pozostałymi kulami. Po uformowaniu ułóż je tak samo na blasze tworząc z papieru do pieczenia przegródki.
Przykryj rozpłaszczone buły ściereczką i pozostaw na 20 minut.
Po tym czasie natnij je ostrym nożem lub żyletką, posmaruj zimną wodą i delikatnie obsyp mąką.
Piecz w temp. 200 st. C przez 30 minut.