Ostatnio dodane

Jajka na twarożku chrzanowym

Jajka na twarożku chrzanowym

Składniki: 4 jajka 250g ulubionego twarogu 1 łyżeczka tartego chrzanu 1 łyżka śmietany lub jogurtu naturalnego szczypiorek 3 pokaźne szczypty soli świeżo mielony czarny pieprz ulubione pieczywo (tost, bułeczka) Sposób przygotowania: Jajka gotujemy na twardo lub półtwardo. Twaróg, chrzan, śmietanę i sól wrzucamy do blendera 

Zielone szparagi z pieczarkami

Zielone szparagi z pieczarkami

Przepis wyszperany gdzieś w internecie. Szczerze polecam. Składniki: pęczek zielonych szparagów 20 dkg pieczarek 1 ząbek czosnku (wersja weekendowa) ok. 30 g masła 3 łyżeczki sosu Worcestershire sól pieprz chleb tostowy, lub bułka na grzanki Sposób przygotowania: Z umytych szparagów odcinamy zdrewniałe końcówki i kroimy 

Bruschetta

Bruschetta

Składniki: 3 pomidory 1 łyżeczka suszonej bazylii lub 1 łyżka świeżej, posiekanej ok. 60 g mozarelli 1 łyżka oliwy z oliwek Opcjonalnie: (jeśli nie planujesz zaraz po śniadaniu kontaktu z obcymi ludźmi) 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę 1/2 cebuli pokrojonej w drobniutką kostkę bagietka 

Moje moskole czyli placki z gotowanych ziemniaków

Moje moskole czyli placki z gotowanych ziemniaków

Spotykane przeze mnie góralskie moskole są mączyste, twardawe i, w mojej opinii, „ciężkie”. Dlatego proponuję zrobić je w trochę innej, odmiennej od wspomnianej, formie. Można je przygotować jako samodzielne danie lub dodatek do dań głównych. Z uwagi na to, że najczęściej wykorzystuję do stworzenia moskoli 

Zapiekanki I

Zapiekanki I

Składniki: 1 długa bagietka 10 dkg szynki w plasterkach 1 niewielki ząbek czosnku 1 mała cebula lub szalotka 80 ml jogurtu naturalnego 50g roztopionego masła 3 łyżki śmietany 12% 120g startego żółtego sera np. Chedar 1/4 łyżeczki słodkiej papryki ok. pół pęczka cienkiego szczypiorku szczypta 

Kajzerki ze szpinakiem i z szynką

Kajzerki ze szpinakiem i z szynką

Składniki: 2 cebule 3 ząbki czosnku 1 łyżka oliwy z oliwek 15 dkg szynki w plasterkach 350 g świeżego szpinaku, lub mrożonego 3 łyżki jogurtu (typu greckiego light) 6 kajzerek 3-4 łyżeczki startego parmezanu Sposób przygotowania: W niewielkim garnku rozgrzej oliwę. Cebulę pokrój w drobną